Wijngaardbezoek Bodegas Enguera!

Gepubliceerd op 1 februari 2024 om 22:15

Wat een feest blijft het om in de wijngaarden te staan!

Vorige week (28 januari 2024) mocht ik gelukkig weer even met m'n voeten in de klei staan. Op slechts 45 minuten rijden vanuit Valencia de bergen in komen we aan op het rustige en fijne landgoed met daarop een relatief kleine Bodega waar wijnen worden gemaakt van een bijzondere klasse...

 

Bodegas Enguera is een familie bedrijf dat volledig biologisch werkt en zich focust op steeds beter samen werken met de natuur om zo nog betere wijnen te maken.
Er wordt goed gelet op de bodem, maar ook de gehele omgeving die erbij hoort, het leven in de wijngaard en de daarbij behorende praktische zaken.

Valencia kan ontzettend warm zijn in de zomer, maar door de hoogte zijn er grote verschillen in de dag en nacht temperatuur waardoor de druiven iets rustiger rijpen, meer frisheid behouden en een dikkere schil ontwikkelen die vol zit met allerlei aroma's.

Er wordt volledig biologisch gewerkt en gezorgd voor veel biodiversiteit om bijvoorbeeld de konijnen te kunnen voorzien van gras aangezien deze de wijngaarden op hun beurt weer 'gratis' bemesten. Reken daarbij ook de vleermuizen, waarvoor regelmatig nieuwe kastjes worden opgehangen. Zij zorgen ervoor dat ongewenste insecten opgegeten worden. Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden te benoemen waar Pedro zich graag hard voor maakt.

In de kelder en in het magazijn is alles keurig op orde en voorzien van nieuwe technieken om zo ook moderne wijnen te kunnen maken en de hoogste kwaliteit te kunnen behalen met wijnen die vooral bedoeld zijn om gelijk van te kunnen genieten. 

 

Vroeg in de ochtend werden we opgehaald door Pedro in Valencia die al gelijk enthousiast begon met vertellen over de wijngaarden en zijn wijnen. Dit zorgde voor nog meer zin in de volgende rondleiding. Juan en Pedro zijn broers en verantwoordelijk voor de wijnen van Enguera. Juan verzorgt een deel van het kantoorwerk terwijl Pedro het liefst in de kelder te vinden is of in de wijngaard met zijn hond Muchacho. Na onze aankomst hebben we eerst een rondleiding gekregen van Pedro door de wijngaarden, gevolgd door een bezoek langs de moderne faciliteiten en de antieke kelder vol met flessen en eikenhouten vaten. 

De vele verhalen en informatie gaven een nog duidelijker beeld van het wijnhuis en hierna bleef nog maar 1 ding over: Proeven!
Oom Joaquin had alvast een paar kleine hapjes klaargezet die of huisgemaakt of in dezelfde vallei geproduceerd waren. Buiten stonden al glazen klaar en een kleine selectie van de mooiste en de meest sprekende wijnen van het wijnhuis. Een aantal van deze wijnen waren voor mij nog nieuw, maar zullen zeker binnenkort ook bij Wijnboks verkrijgbaar zijn.

 

Het was een feestje om hier op visite te mogen zijn en de prachtige wijnen te mogen proeven!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.