Wijnboks Proefboks

Lekkere nieuwe klassiekers toegevoegd aan het asortiment!
Daarvoor heb ik een selectie gemaakt van 3 nieuwe witte en 3 nieuwe rode wijnen. Allemaal klassiekers in een eigen uniek jasje. 

Gewoon een lekker verwenpakket met luxe wijnen, die jouw diner, lunch of borrel naar een hoger niveau trekken.

Hey, welkom!

Bedankt voor je bestelling van de nieuwe wijnboks!

Bij deze alle filmpjes en de daarbij behorende recepturen.

Wil je deze ook in je mail hebben om te kunnen bewaren? Klik dan hier en stuur een berichtje! Dan stuur ik alles naar je toe.

Heb je verder nog vragen over ingrediënten, wijnen, andere wijn-spijs suggesties, stuur dan ook vooral een berichtje via bovenstaand linkje of WhatsApp.

 

Een nieuwe Proefboks!

 

 

Bodegas Pandora 'Pandra' Verdejo criado sobre Lias 2022

Bodegas Pandora mag deze wijn vanwege EU-wetgeving buiten Spanje geen Pandora noemen, vandaar de naam Pandra.

‘Criado Sobre Lias’ is een term die we beter kennen als het Franse ‘Sur Lie’ en betekent dat het gistbezinksel is mee gerijpt met de wijn, hierdoor komt hier meer smaak uit vandaan, maar wordt de wijn vaak wel iets droger. Je ervaart al snel meer citrustoetsen, maar ook iets gistigs in de geur en smaak dat doet denken aan vers gebakken brood en amandel. De wijn wordt hierdoor ook iets romiger van structuur, maar niet zo ‘vet’ als een Chardonnay.

Verdejo dankt zijn naam aan de verbastering van Verde en Joven, wat jonge groene betekent. Een naam die de druif heeft gekregen door zijn groene kleur en vroege rijping.

Een heerlijke aromatische witte wijn met toetsen van grapefruit, witte bloemen, perzik, kruidige bittertjes, iets gistigs en mineraal.

 

Wijntip: Schenk deze wijn niet te koel en bij voorkeur met wat kleine hapjes als aperitief of bij een mooi fris voorgerecht.

 

Zeebaarsceviche met venkel en grapefruit:

  • 500 g zeebaarsfilet zonder huid
  • 2 citroenen
  • 3 limoenen
  • grapefruits
  • 1 rode peper
  • 1 bos basilicum
  • 1 rode ui
  • 200 g edamame boontjes (diepvries)
  • 1 venkel
  • 1/2 bos radijs
  • olijfolie extra vierge

1. Zet een steelpan met water een een snufje zout op en breng aan de kook.

2. Snijd de zeebaarsfilet in lange dunne plakken, het liefst met een zeer scherp trancheermes en leg in een schaal, zo vlak mogelijk uitgespreid

3. Zest de schil van de limoenen, 2 citroenen en 2 grapefruits. Snijd de kop en kont van alle citrusvruchten en snijd de schil eraf. Snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit. 

4. Verdeel de citrus over de zeebaars. Snijd de rode peper in dunne ringetjes en de basilicum in fijne reepjes. Pel en snijd de rode ui in halve bijzonder dunne ringen. Voeg dit allemaal toe aan de schaal en meng het bovenste gedeelte, laat de zeebaars liggen, maar zorg ervoor dat je alles smaakstoffen goed verdeelt. Breng op smaak met zout. Plaats 10 minuten in de koelkast.

5. Blancheer ondertussen de edamame bonen door ze een paar minuten te koken en af te gieten onder koud stromend water.

6. Snijd de kop van de venkel en snijd in dunne plakjes op een mandoline of met een scherp mes zo dun mogelijk, je mag hiervoor eventueel de venkel halveren over de lengte. Snijd ook de radijsjes op deze manier in dunne plakjes. Doe deze samen met de edamame in een kom. Maak aan met een scheut extra vierge olijfolie en een snuf zout en peper.

7. Haal de zeebaars uit de koelkast en verdeel over de borden. Leg de salade erop en besprenkel licht met de marinade van de vis. Leg de salade als een bolletje op de gespreide zeebaars op de borden. Pers de overgebleven citroen en grapefruit licht uit over het bord. Besprenkel nog met wat extra olijfolie en de overgebleven marinade.

 

Protip: Laat de zeebaars goed marineren in het zuur, maar maak het gerecht niet te zuur met uitpersen, het mag wel fris zijn, maar niet te. Wees ook royaal met de olijfolie.

Weingut Manz 'Blanc de Noir' Spätburgunder 2021 

Een witte wijn van blauwe druiven, enigszins bijzonder, maar eigenlijk heel klassiek in de Champagne. In Duitsland gebruiken ze daarom ook de Franse benaming voor dergelijke wijnen.

Weingut Manz is een oud familiebedrijf dat behoort tot de top van Duitsland!

De smaak heeft ook iets gistigs als Champagne, met toetsen van citrus en rozenblaadjes, iets jasmijn en mooi mineraal.

Wijntip: Schenk deze wijn bij het eten of in ieder geval een klein hapje waardoor de wijn nog beter tot z'n recht  komt. Denk hierbij aan olijven en amandelen. Deze wijn behoeft geen enorme glazen of een karaf, wel een beetje temperatuur, te koud komen niet alle  aroma's naar voren.

 

Calamari inktvis met pangrattato en rucola: voorgerecht voor 4 personen

Kleine inktvisjes kan je bij elke visboer bestellen en zijn zelfs online verkrijgbaar, laat ze lekker daar schoonmaken, maar zorg wel dat de vleugels en tentakels behouden blijven. We gaan ze in het geheel bakken en op eten.

Ik ben zelf gek op dit soort gerechten, simpel en snel klaar met een berg aan smaken!

  • 4 kleine inktvissen
  • 1 citroen
  • 3 el gehakte platte peterselie
  • 2 verse spaanse rode pepers, heel, wel doorgeprikt rondom
  • 6 tenen knoflook, gekneusd
  • 2 grote handen met oud brood, aan stukken getrokken en verkruimeld (mogen nog grove stukjes tussen zitten
  • Peper, zout, grof zeezout
  • Olijfolie om te bakken en extra-vierge
  • Klein zakje rucola
  • 1 tomaat 

Begin met een grote hapjespan/wok, zo'n robuuste. Verhit hierin ongeveer 8 eetlepels olijfolie en voeg als eerste hier de knoflook en pepers aan toe. Voeg hier de broodkruim aan toe, besprenkel met grof zeezout en peper en bak in een paar minuten lekker krokant. Laat het broodkruim vervolgens uitlekken op een bord met keukenpapier.

Maak je pan niet schoon! Haal hier alleen een licht papiertje doorheen om de kruimels te verwijderen.

Maak ondertussen een klein beetje rucola en wat dunne partjes tomaat aan met lekkere olijfolie, peper en zout en snijd de helft van een citroen in dunne  plakjes en bestrooi licht met zout.

Dep je inktvissen droog en bestrooi met zout en peper, die gaan we nu bakken, maar als het niet lekker past in je pan, dan doen we het in twee keer bakken.

Giet een flink royale scheut olijfolie in je pan en bak hierin de inktvissen ongeveer 1 minuut per kant. Bak tegelijkertijd de citroenplakjes mee, deze hebben mogelijk wat minder lang nodig en mogen de pan uit als ze aan beide kanten goudbruin tot donkerbruin zijn.

Opbouw: leg de kleine rucola/tomaat salade op je bord, leg hier de inktvisjes bovenop, verdeel hier de broodkruim en peterselie overheen, garneer met de gebakken plakjes citroen.

Eet smakelijk!

 

Protip: Niet twijfelen, gewoon doen. Het gerecht is simpel genoeg om nog een tweede keer misschien wel nog beter te maken.

Esporao 'Reserva' Branco 2021 

Is een wijn die ik voorheen vaak bestelde in restaurants of bij een slijter omdat 'ie eigenlijk nooit teleursteld. Esporao is één van de grootste en één van de beste wijnhuizen van Portugal, deze Reserva is een populaire wijn in de binnen- en buitenlandse Gastronomie.

Het is een blend van een aantal inheemse druivenrassen zoals Antão Vaz, Arinto, Roupeiro en Semillon. Je kan deze houtgerijpte Portugees het best zien als een rijke, kruidige, warme witte wijn met de mineraliteit van een Chablis en het aromatische van een Viognier met de kruidige afdronk en het bittertje van een Verdejo.

Kortom een complexe wijn die blijft verrassen in de smaak en zich moeiteloos bij veel verschillende gerechten laat aansluiten.

 

Wijntip: Deze wijn mag je wel even overschenken in een karaf, decanteren zo gezegd. Deze wijn kan je ook prima openen nadat je net je vakantie naar Italië hebt geboekt. Of als je spontaan visite hebt en het zijn verwende wijndrinkers.

 

Gevulde, gegratineerde paprika's: 4 stuks als bijgerecht of onderdeel van een vegetarisch hoofdgerecht met fregola. 

Mijn lieve oma is al zolang als ik weet vegetarisch en werd nog wel is vergeten met familiefeestjes. Zo heb ik nog wel is voor m'n oma in een handomdraai wat gevulde paprika's gemaakt zodat m'n oma ook iets van de BBQ kon eten. Hierna was iedereen jaloers op oma, en terecht.

  • 3 tenen knoflook gehakt 
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 400 gram tomaat
  • Paar takken tijm en rozemarijn, blaadjes fijngehakt
  • 1 Spaanse peper, rood, zonder zaadjes, fijngehakt
  • Mespunt Cayenne peper
  • Olijfolie om te bakken
  • 3 paprika's (mixverpakking rood/geel)
  • 4 rode paprika's om te vullen
  • Peper, zout
  • Oude kaas of parmezaan
  • 2 el zwarte olijven

Zet een wokpan op het vuur en verhit hierin een royale scheut olijfolie. Laat hierin alle kruiden met de knoflook en rode ui op laag vuur langzaam smoren. Snijd ondertussen de 3 paprika's in blokjes van ongeveer een halve tot een centimeter. Voeg de paprika toe aan de pan en zet het vuur iets hoger, voeg alvast iets peper en zout toe, voorkom dat je kruiden verbranden. Snijd de tomaten door de helft en verwijder het kroontje. Snijd de tomaten in smalle partjes en voeg toe aan de pan, zet het vuur nog iets hoger. Laat dit opstaan en roer af en toe door, breng op smaak met peper en zout. Laat dit pruttelen totdat je hoort dat het mengsel begint te bakken. Roer door en laat nog kort bakken, precies lang genoeg dat het geheel gaar is, maar niet weer schift, dat het een deegje/saus blijft zogezegd.

Ontdoe de rode paprika's van hun bovenkant en maak de binnenkant schoon. Vul ze met het paprika mengsel, bedek de bovenkant met een klein beetje gehakt zwarte olijf en geraspte kaas. Zet in het midden van een voorverwarmde oven met de grillstand aan totdat de kaas mooi goudbruin is.

Eet smakelijk!

 

Protip: Restjes kan je bewaren als basis voor je tomatensoep in de vriezer of om goulash te maken. Wil je meer diversiteit? Voeg dan ook blokjes courgette toe.

Domaine Lathuilière-Gravallon 'Fleurie' La Madone 2021

Fleurie is één van de 10 Cru’s uit de Beaujolais, de dorpen binnen de regio waar de mooiere wijnen vandaan komen. La Madone is daarbinnen nog weer een betere wijngaard die zich onderscheid door de hogere ligging en het roze kwarts.

Van één van de betere producenten in dit prachtige wijngebied. Beaujolais is een “lief” wijngebied, prachtige groene heuvels, een gematigd klimaat en geen extreme omstandigheden. Met grof weg in het Noorden de chique wijnen uit de Bourgogne en in het zuiden de krachtpatsers uit de Rhône. Beaujolais wijnen zijn altijd gemaakt van de Gamay druif, fris fruitig en lichtvoetig. In Parijs is men gek op deze lichte wijn, Parijs is dan ook nummer 1 in afzet voor dit gebied.
Wijnen uit de Cru’s van Beaujolais zijn veel rijker en omvattender dan de generieke Beaujolais.

Heerlijk in combinatie met natuurlijk Coq au Vin en konijn in lichte dragon sauce.
Schenk deze wijnen vooral iets licht gekoeld.

 

Wijntip: Koel de wijn lichtjes, dit komt de wijn zeer ten goede.

 

Varkenribstuk gemarineerd met gebakken aardappels en Hollandse salade.

  •  Een varkens rib roast (aantal ribben is aantal personen)
  •  Bakje bieslook
  •  klein bosje platte peterselie, fijngesneden
  •  1 tl paprikapoeder
  •  1 tl gemalen nootmuskaat
  •  2 teentjes knoflook, fijngesneden
  •  1 flinke el dijon mosterd
  •  1 tl gedroogde dragon
  •  olijfolie
  •  peper en zout, minimaal

Meng de kruiden met de mosterd en een tl zout. Smeer de varkensribroast hiermee in. Laat dit enkele uren marineren.

Braad de ribroast aan in een braadpan, dit doe je omdat deze de temperatuur beter vast houd en tegen het spetteren van de mosterd. Braad deze per kant tot deze goudbruin gebakken is.
Gaar de ribroast in de oven op een plaatje in ongeveer 9 minuten op 190 graden. Laat deze daarna nog narusten door deze in te pakken in aluminiumfolie.

Garing blijft lastig en afhankelijk van de hoeveelheid en de dikte van het vlees, bovenstaande is dus ook een voorbeeld voor een stuk voor 4 personen.

Bak ondertussen lekker wat voorgekookte krielaardappels, zelf kook ik deze een dag van te voren en laat ze na het afgieten, afkoelen in de koelkast zonder deksel op de pan/bakje, daardoor bakken ze een dag later mooier en krokanter.

Een oud-Hollandse salade blijft gewoon het lekkerste met de andere smaken samen.

Na 15 minuten rusten haal je het vlees uit de aluminiumfolie en snijd je deze in plakken op een snijplank en stuur je het vlees nog 2 minuten terug de oven in op het ovenplaatje om ervoor te zorgen dat deze wel heet is, maar niet doorgeslagen.

Eet smakelijk!

Protip: Deze marinade kan je ook gebruiken om een kip mee in te smeren. Bij gebrek aan ribroast kan je ook ribkarbonades gebruiken, al is dit stukken minder mooi en lekker.

Gratena 'Chianti' 2018

Gratena is een toon aangevend topdomein uit het Chianti gebied in Toscane. Zij werken volledig biologisch-dynamisch en hebben zeer oude wijnstokken. Deze beschermen ze met olijfbomen rondom elke wijngaard. De wijn is traditie getrouw gemaakt van de Sangiovese en ongefilterd.

Chianti wil soms nog wel is aan de scherpe kant zijn, dit maakt het doorgaans een wijn waar je van houd of totaal niet, maar deze bewijst ook dat het anders kan. Door de ligging en kunde van het wijnhuis heeft deze Chianti net iets zachtere zuren dan gebruikelijk die wijn vriendelijker maken zonder in te leveren aan rijkdom.

De kleur van de wijn is mooi licht robijnrood met een baksteenkleurige rand. In de geur komen wat hartige toetsen voorbij, verse kruiden, tomaat, rijpe zwarte kersen, framboos, cederhout, leer. Een wijn met best wat structuur die evengoed zachte tannines heeft.

Wijnboks heeft de laatste doosjes 2018 weten te bemachtigen en door de leeftijd is deze wijn nog mooier geworden!

Wijn-spijs tip: Kalfsvlees, pizza, tomatensaus, vette gerechen. Bij voorkeur karaferen, niet vereist, wel rond de 18 graden schenken.

Courgetterolletjes met paddenstoelen en toast: per 4 ongeveer

Ik heb iets als dit een keertje voorbij zien komen op Pinterest en dacht toen, 'dat kan ik beter, maar het ziet er wel lekker uit'.

Daar kwam dit uit, daar kan je heel goed een winters tafereel van maken. Zinfandel kan goed tegen heftige smaken en vettigheid. Sterker nog, deze wijn valt ook niet om bij lamsshoarma..

  •  4 dikke plakken boerenbrood
  • 2 courgettes
  • 1 doosje paddenstoelenmix 
  • 1 zakje gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 blokje bospaddenstoelbouillion(AH)
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels gehakte bieslook
  • 250 ml room
  • 4 eidooiers
  • Boter
  • Peper,  zout
  • Parmezaanse kaas om te bestrooien

Begin met het in de week zetten van het gedroogde eekhoorntjesbrood, doe dit met ongeveer 0.5L kokend water en laat een kwartiertje staan trekken. Giet dit nu over in een steelpan en kook licht in met de room en het bouillionblokje. Schaaf ondertussen lange plakken courgette met je kaasschaaf, rol deze op en leg in een ovenschaal, bestrooi met peper en zout. Schenk hier de paddenstoelenroom overheen met de eekhoorntjesbrood en bestrooi met Parmezaanse kaas. Zet in een voorverwarmde oven van 180 graden voor ongeveer 20 minuten, eventueel iets langer als ze nog niet gaar zijn.

Zet een steelpan op het vuur met water, een scheutje azijn en zout. breng tot een graad of 80.

Bestrooi de plakken brood met peper en zout en rooster ze in de pan met een klein beetje boter. Veeg de pan schoon en voeg hier opnieuw boter aan toe. Bak hier de paddenstoelenmix in gaar samen met de  knoflook en breng op smaak met peper en zout.

Maak een draaikolk in je steelpan en laat de eidooiers één voor één uit een espressokopje in het water glijden, laat ongeveer 3 a 4 minuten hierin liggen. Het water mag niet koken, maar moet wel heet zijn. Het is het lekkerste als je eidooier warm is maar nog wel lekker uitloopt.

Leg de toast op een bord, verdeel hier wat paddenstoelen overheen, leg het eidooiertje er bovenop, besprenkel met de bieslook. Leg een paar rolletjes courgette ernaast, mag met een beetje room, het is niet erg als het één overloopt in het ander.

Lekker kliederen!

 

Protip: Je kan de rolletjes eventueel vullen met kort gewokte spinazie. Als je dit toast onderdeel met meergranen brood doet in de lente met anijspaddenstoelen, dan is dit ook heel erg mooi met een klassieke Spätburgunder.

Thorne-Clarke 'Shotfire' Barossa Valley Shiraz 2019

Shiraz is een druif die we inmiddels allemaal wel kennen. Het is een druif die goed gedijt in warme gebieden en dus veel in Zuid-Europa en veel in Australië en Zuid-Amerika onder andere aangeplant staat.

Er zijn echter zeer grote verschillen in deze wijnen te vinden. Naar mijn idee is deze namelijk het beste als ie niet te zoet en plakkerig smaakt. Door het warme klimaat ontwikkeld een druif namelijk vaak veel suikers, op het juiste moment oogsten is hierin dus ook zeer belangrijk. Als je deze suikers uit je wijn vandaan wilt hebben, dan moet je ze laten vergisten en dat kan soms nog wel is voor stevige percentages zorgen....

In Barossa Valley vinden we enkele van de alleroudste wijngaarden ter wereld. Dit komt doordat dit gebied warm en droog is en rijk is aan een zandbodem waar de druifluis niet van houd. Deze druifluis heeft eind 19e eeuw 90% van alle wijngaarden in Europa verwoest, maar kreeg in Barossa dus geen grip waardoor de wijnstokken die hier staan soms wel 200 jaar oud zijn. Hoe ouder een wijnstok word, hoe lager de opbrengst en hoe hoger de concentratie aan smaak.

Shotfire is vernoemd naar de goudzoekers die door de eeuwen heen ook het landschap hebben bepaald, ze maakten ruimte voor de wijnbouw doormiddel van dynamietstaven die 'shotfires' hoorde je door de hele regio.

Wijn tip: koel deze wijn licht tot 17-18 graden en schenk over in een karaf om het depot te scheiden van de wijn en de alcoholinvloed iets te temperen. 

Hertenbiefstuk met pastinaak en paddenstoelen

  •  4 Hertenbiefstukken
  • 1 ui
  • 1/2 winterpeen +- 100 gr
  • 1 teen knoflook
  • 75 gr roomboter
  • 6 takjes verse tijm
  • 1 plakje ontbijtkoek
  • 190 gr wildfond
  • 125 ml rode kookwijn
  • 1,2 kg pastinaak
  • 1 tl truffeltapenade
  • 1 bakje paddenstoellenmix

1. Neem de hertenbiefstukken 1 uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Snijd de ui in halve ringen. Schrap de winterpeen en snijd in stukjes van 1 cm. Snijd de knoflook fijn. Verhit ⅓ van de boter in een ruime pan met dikke bodem en fruit de ui en peen 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de knoflook en de tijm toe en bak 2 min. mee. Breek de ontbijtkoek in stukjes erboven en voeg de wildfond en wijn toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en stoof 30 min. Roer af en toe met een garde.

 

2. Neem de pan van het vuur, verwijder de takjes tijm en pureer met de staafmixer. Verwarm nog 5 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schil en snijd ondertussen de pastinaak in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af en vang 100 ml kookvocht op. Pureer de pastinaak met de helft van de rest van de boter, scheutje room en het opgevangen kookvocht met de staafmixer tot een smeuïge puree. Breng op smaak met de truffeltapenade, peper en eventueel zout.

 

3. Bestrooi ondertussen de biefstukken met peper en zout. Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan en bak de biefstukken in 4 min. op hoog vuur rosé. Keer halverwege. Laat 5 min. op een (warm) bord onder aluminiumfolie rusten. Schenk het bakvet uit de pan, roer de aanbaksels los met een klein beetje water en meng door de wildsaus. Bak de paddenstoelen in olijfolie goudbruin. Snijd de biefstuk in plakjes. Schep de pastinaakpuree over de borden. Verdeel de biefstuk erover. Verdeel de wildsaus en paddenstoelen over de biefstuk.

 

Protip: Gebruik je een 100-jarige jus, dan kan je deze ook gebruiken in plaats van het wildfond of juist het restant van deze saus hier aan toe voegen.

 

Weer een hoop lekkere wijn om van te genieten!

Mis jouw kans niet en bestel direct!

Heb je nog vragen, over de wijnen of over de recepten? Stel ze gerust!

Alle wijnen in de wijnboks zijn zo lang leverbaar, per 3 of 6 na te bestellen.

Check de Instagram pagina voor foto's en voorpret!

Veel plezier,

Pascal

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.