Lekker om bij deze wijn te koken:
Vegetarisch: Tarte-tatin van sjalot: voor 4 stuks
Netje met sjalotjes, afhankelijk van de grote hoeveel je er nodig hebt
4 plakken roomboterbladerdeeg
100 gram roomboter
ongeveer 10 takjes tijm
Paar druppels witte wijn azijn
1 eidooier
Peper en zout
Aluminium wegwerpschaaltjes O12cm
Uitsteek ringen
Oven voorverwarmen op 180 graden
Sjalotten schoonmaken, over de lengte doorsnijden en daarna in reepjes snijden over de lengte.
Schaaltjes vullen met sjalot, netjes in rijen neergelegd en goed gevuld.
Peper, zout en gehakte tijm hierover verdelen. Aan elk bakje voeg je een paar druppels/mini scheutje witte wijn azijn toe.
De boter smelt je in een steelpannetje, als deze heel licht begint te kleuren haal je deze van het vuur af en verdeel je die over de vier schaaltjes, bij allemaal ongeveer 2 a 3 eetlepels.
Steek een stuk bladerdeeg uit iets groter dan het vormpje, prik deze overal door met een vork.
Leg deze dan bovenop de vormpjes en smeer in met een kwastje met de losgeklopte eidooier.
Afbakken in 20-25 minuten tot deze goudbruin is en de sjalotjes gaar.
Iets af laten koelen als ze uit de oven komen en daarna stort je ze op z’n kop uit de vorm.
Als ze voor later gebruik zijn kan je ze laten afkoelen in de vorm, daarna storten en op een bakplaatje in de oven op 200 graden herverwarmen.
Vlees optie: Saltimbocca,
Oud recept eigenlijk al dat we in het menu Bib Gourmand gebruikten bij De Belhamel in Amsterdam. Veel van hun recepten heb ik bewaard omdat deze in basis zo veelzijdig en vreselijk lekker waren. Saltimbocca staat ook in vele Italiaanse kookboeken, vaak anders omschreven maar in basis hetzelfde. We hebben nodig per 2 stuks:
2 Lange dunne plakken kalfschnitzel (voorkeur kalfsmuis) van ongeveer 100 gram
2 Grote plakken Parmaham
6 Blaadjes salie
Houten prikkers
2 EL Bak olijfolie
Peper en zout
Leg de plakken kalfsvlees tussen twee stukken plastic folie.
Plakken kalfsvlees nog iets verder plat slaan, dit kan gewoon met een steelpannetje, zijkant van een hakbijltje of een hamer. Doet dit niet op je mooie stenen keukenblad, dan sla je er een barst in. Loop dan liever naar het werkblad in de schuur. Als dit geen optie is kan je dit beter laten en gewoon zachtjes aan doen. Haal het bovenste plastic vel van het vlees af, verspreid hier de drie blaadjes salie over en leg daarna de plak ham erbovenop. Nu kan je het geheel oprollen en vastzetten met twee cocktailprikkers er schuin ingezet. Aan de buitenkant bestrooien met peper en zout en daarna bakken in olijfolie op middelhoog vuur, twee minuten per kant rondom. Daarna uit de pan halen en inpakken met aluminiumfolie om nog een kwartier te laten rusten.
Haal uit het aluminium folie, prikkertjes eruit, schuin doorsnijden in de lengte en serveren met gebakken champignons en een beetje jus. Lekker hierbij kan je denken aan groene asperges en ovenaardappels bijvoorbeeld.
Kom je er niet uit met één van de recepten? Stuur dan vooral een bericht via het contactformulier.
Succes en eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties