Blind proeven!

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 17:13

Het blijft moeilijk voor iedereen, maar leuk is het zeker!

Wat is 'blind' proeven?

Blind proeven is niet met een blinddoek om wijn proeven, maar wel wijn proeven zonder dat je weet wat er in je glas zit.

Waarom zou je dit doen? 

Om jezelf of een ander uit te dagen en om je eigen smaakpalet te prikkelen en ontwikkelen.

Ja, maar hoe dan?

Nou gewoon een fles zonder kurk en etiket of met een wikkel er om heen op tafel. Maar dan kan je nog steeds een fles herkennen aan de vorm waardoor je bevooroordeeld raakt. Hierin kan je dus het best zo'n flesje als op de foto gebruiken of iemand anders voor jou laten inschenken zonder dat je weet wat diegene voor wijn heeft gekocht.

Ja, en dan?

Dan begin je met proeven, dit doe je in een wit wijn glas of het Gabriel glas , ook als je rode wijn hebt. Je houdt eerst je glas schuin met inhoud langs een witte ondergrond. Zo kan je zien wat voor kleur de buitenste rand van de wijn heeft: 

Is deze paars (bij een rode wijn), dan is het een jonge wijn,

Is deze groenig (bij een witte wijn), dan is het eveneens een jonge wijn,

Is deze wit, dan is het een wijn die op dronk is, dit geld voor beide soorten wijn,

Is deze bruin/oranje, dan is het een geouderde belegen wijn.

Daarna 'wals' je het glas, ruik je of je iets juist wel of niet herkent. Daarna neem je je eerste slok in je mond, laat hier een beetje lucht bij komen en laat de wijn goed door je mond heen gaan. Zitten hier smaakjes en toetsen bij die je herkent of juist niet?

Daarna ga je weg strepen wat het in ieder geval niet voor wijn is. Dit herhaal je zo een aantal keer tot dat je een idee hebt van wat voor wijn het zou kunnen zijn. Zo probeer je te raden wat het voor wijn is die je net hebt geproefd en proef je bij voorkeur nog een keertje na, nadat je weet wat het voor wijn is.

Wil je dit zien in een filmpje? Check dan @wijnboks IGTV

Wil je dit zelf doen? Stuur dan een berichtje of bestel in de webshop!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.